22 Ocak 2009 Perşembe

20.01.09, ilik Nakli

20 Ocak 2009, Sali, Büyük gun
Iste oldu. Bugun Lara'nin "Kemik Iligi Nakli" gerceklesti...
Belki butun nakil 20 dakika surdu. Parlak ve kirmizi bir sivi ile dolu kucuk bir poset. Alyuvarlar ile karistirilmis Kök hücreler.
Asil bekleyis simdi basliyor. Kanindaki degerlerin 4-6 hafta icinde yukselmesi bekleniyor. Bu da yeni kök hucrelerin tutunduguna, yeni kan hucrelerinin uremeye basladigina isaret. Tabii hic bir enfeksiyon kapmadan ya da komplikasyon yasamada gececek umut dolu uzun bir donem.
Dualariniz lutfen Lara ile olsun...
Lara elmalari ruyasinda gormeye baslamis. Hala neden seftali yemesinin yasak oldugunu anlamaya calisiyor.
19 Ocak 2009, Pazartesi
Zor gecen bir gun daha. Beklendigi gibi kan degerleri cok dusuk. Rengi soluk, cok yorgun ve kendini hic iyi hissetmiyor. Kimoterapi biterken, yeni ilaclara baslanacak. Bu ilaclar, ilik nakli sirasinda verilen yeni kok hucrelerin uremesine ve tutunmasina yardimci olacak, en onemlisi olusma ihtimali olan GVHD (graft versus host disease) hastaligina karsi riski dusurucu ilaclar olacak.
GVHD(graft versus host disease) vericiye-karşı-alıcı hastalığı. Bu da eğer ‘Graftın’ (vericiden alınan kemik iliği) ‘Hostu’ (yani alıcıyı) yabancı olarak tanırsa ve bu yüzden de immunolojik reaksiyonlarla bazı organlar (deri karaciğer ve bağırsaklar) iltihaplanmaktadır.
Lara ya TPN (Damardan besleme şekli) vermeye basladilar. TPN, Lara'nin ihtiyaci olan seker, protein, yağ, mineraller ve vitamin içeren bir sivi.
Istedigini yiyemedigi, meyva yemeside yasak oldugu ve hala yedigini cikardigi icin, morali hala bozuk.
En son emege calistigi "3 adet" kornflakes'i de cikarinca, keyfi baya kacmisti Lara'nin.
Lara'ya Losemi teshisi konuldugu gun, ameliyatla, bütün tedavi süresince kalıcı olacak bir sonda iki gogsunun arasina yerlestirilmisti. Bu sonda ile ilaç ve kan enfüzyonlarının yapılabilmesi ve kan alınması sağlamakta. Bu sonda 5 mm çapında ince bir plastik borudan oluşmakta.
Yarin oglen saatlerinde, kordon kanindan alinmis olan kök hucreler, kan transfüzyonu gibi bu sondadan verilmeye baslanacak. Bu transfüzyondan sonra, kök hucrelerin bir kac saat icinde kemik iligine ulasmalari ve 4-6 hafta icinde yeni kan hucrelerinin olusmaya baslamasi bekleniyor.
Lara uzun bir sure dah ahastanede kalmasi gerektigini biliyor. 20 Subat'da ki dogum gununu hastanede gecirecegini ogrenmesi onu biraz hayal kirikligina ugratti. Asil uzudugu ise, hamster'i Panda'nin dogum gununu kaciracak olmasi. Panda'nin ne zaman dogdugunu bilmedikleri icin, Lara, Panda'nin dogum gununu kendi dogum tarihiyle ayni olmasina karar vermisti.
18 Ocak 2009, Pazar

Yuksek ates, ishal, mige bulantisi...Dun agir gecen bir gun ve uzun bir gece. Dun 3 kez cikaran Lara, bugun her an cikarma korkusuyla, agzina birsey koymaya cekiniyor. Zor gececek 2 gun daha, bundan sonra insallah hersey daha iyiye gidecek.
17 Ocak 2009, Cumartesi
Lara'nin bugun 3 gun surecek olan agir dozdaki ve yan etkileri olan kemoterapi tedavisi bugun baslayacak. Bagirsaklarinin ve idrar yollarinin, kemoterapi sirasinda, calismaya devam etmesi icin dun gece, bolca intravenöz sıvı (IV) verildi. Lara ve babasi icin, uykusuz gecen uzun bir gece oldu. Her uykuya dalisinda tuhaf ruyalar gordugunu soyleyen Lara'nin ruyalarindan biri:
"Annemle ben arabadayiz, cicekci dukkanindan geri donuyoruz. Anneme neden hastanede olmadigimi sordum, bugun benim izinli oldugumu soyledi."
16 Ocak 2009, Cuma

Bugun, radyoterapinin son 2 seansi yapiliyor. Yarin 3 gunluk kemoterapinin ilk gunu.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel yavrum buna cani gönülden inaniyorum seni daha cok güzel günler bekliyor........ cok gecmis olsun.sevgili ailenede sabir ve de bol moral diliyorum

beyza dedi ki...

Nalan hanim, Lara'ya Rabbimden acil sifalar dilyiorum. Hep dualarimizda, insallah sapasaglam ayaga kalkacagi gunleri, ve guzel haberleriniz bekliyoruz..

Adsız dedi ki...

Kanserle ilgili son gelismelere yer verdigim henuz gelistirme asamasinda olan bir web sitem var. Arastirma yaparken rasladigim bu yaziniza hem fikirlerinizi almak hem de daha cok insana ulasabilmek icin yorum birakmak istedim. Web sitemi ziyaret edip yorumlarinizi paylasabilirsiniz cok sevinirim. Yayin hayatinizda basarilar dilerim.