29 Mart 2009 Pazar

Ilik naklinin 2nci ayi.

21 Mart 2009, Cumartesi
Ilik naklinin 2nci ayi doldu, hastaneden cikali ise 3 hafta. Kullandigi hap sayisinda azalma oldu. geceleri verilen infüzyonlara devam ediliyor. Migde bulantisi, istahsizlik devam ediyor ama halsizlik yerini biraz enerjiye birakti gibi.
Lara'nin eve dönüsünden beri, eve enfeksiyon tasima riskine karsilik Ilayda okula gitmiyor. Grip sezonu gecene kadar da Ilayda evde kalacak. Lara'nin Ilayda ile oynamak icin pek enerjisi olmasada, Ilayda ablasinin yaninda olusundan, anne ve babasini bir arada görüyor olmakdan son derece mutlu.

ilk klinik günü

11 Mart 2009
Taburcu olusundan beri yapilan ilk klinik ziyareti.
Uzun bir gün, ama sadece bir ziyaret... Genel kontroller, kan alm, diger infuzlar...
Lara hala cok yorgun, halsiz, tad alma duyusu hala cok zayif, bu yüzden yemek yemesi problem. Gúnlük aldigi 15-20 hap ve geceleri aldigi infuzlar sayesinde gerekli siviyi almis oluyor, Ama yemek yemesi, tad alma duygusunun zayifligi yüzünden pek ic acici degil. Günlük yediklerinin toplami nerdeyse bir yarim ögün miktarinda.
Hasteneden ciktigindan beri alyuvarlar ve trombosit infüzyonuna hic gerek olmadi, bu da yeni hücrelerin bu hücreleri üretiyor oladuguna isaret. Bir kac kez nötrofilleri desteklemek amacli G-CSF (neupogen) infüzyonu yapildi.
Lara, bağışıklıkla ilgili reaksiyonların ortaya çıkmasına cok musait bir dönemde. Bu yüzdende kuralla dolu bir hayati var. Su ana kadar herseyin yolunda gitmesine sükretsekde, biliyoruz ki önümüzde daha alinacak cok uzun bir yol var.

2 Mart 2009, Pazartesi,

Lara eve geldi!!!!!!!!!!!!! Lara is home!!!!!!!!
Bugün hastaneye girisinin 50nci, Ilik naklininse 41nci günü...Ve Lara evde!!!
Hastanedeki son birkac gününde, kan degerlerinde degisiklikler belirlenmeye baslayinca, Lara'nin tekrar yemek yeme ve icme aliskanligini edindirilmeye calisildi. Su ana kadar infuz ile beslenen Lara, normal yemek yemege basladigi taktirde taburcu olmasi söz konusu idi.
Bu arada, taburcu olma ihtimaline karsi bütün ev elden gecti, mümkün oldugunca hijyen bir ortam saglamak icin nerdeyse bütün ev dezanfekte edildi. Ve bugün Lara'nin taburcu olmasina karar verildi.
Hala cok yorgun, halsiz ve istahsiz olusu, bu sefer ki "eve hosgeldin" partisinin sessizce kutlanmasina sebep oldu. Yinede evde olmakdan ne kadar mutlu oldugunu tahmin edebilirsiniz sanirim.
Hehangi bir enfeksiyon kapmaz yada sagliginda herhangi bir aksilik cikmazsa tedavisine evden devam edilebilinecek. Bu da, günde 20 ye yakin hap, geceleri verilecek infuzlar, düzenli yapilacak klinik ziyaretleri, kisitli bir sosyal hayat, sagligini etkileyecek herbir durum ve mekandan uzak durma, kurallar vs. vs. vs. demek.

Ama yinede, ayni cati altinda anne ve babayla ayni anda beraber olabilmek, 50 gündür göremedigi kücuk kiz kardesini hergün görebilmek, onunla oynayabilmek herseye deger...